Başlığı okuduğunuzda biraz şaşırmış olabilirsiniz. Alice harikalar diyarında sendromu en az adı kadar belirtileriyle de ilginç bir rahatsızlık, hatta dünyanın en ilginç yedinci rahatsızlığı olduğunu biliyor muydunuz? Haydi hep birlikte öğrenelim, nedir bu sendrom ?

Alice Harikalar Diyarı’nda sendromuna sahip kişilerin vücut ve cisim algısında bir takım bozulmalar meydana gelir. Bu sendromu yaşayan kişi aynaya baktığında elinin, ayağının ve kafasının vücuduyla orantısız olduğunu görür.

Bu sendrom ismini Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında isimli kitabından alır. Çünkü hastalığa bağlı görülen belirtiler kitapta meydana gelen olaylarla benzerlik gösterir. Alice Harikalar Diyarı Sendromu, Todd Sendromu olarak da bilinmektedir. Çünkü ilk olarak 1950 yılında Psikiyatri Uzmanı Dr. John Todd tarafından tanımlanmıştır. Todd, migren baş ağrıları ve epilepsi nedeniyle tedavi ettiği insanlardan duydukları tuhaf semptomları tanımlamak için “Alice Harikalar Diyarı’nda Sendromu” terimini kullanmayı tercih etmiştir. Hastalık kısaca, İngilizcedeki “Alice in Wonderland Syndrome” şeklindeki isminin baş harflerinden meydana gelen AIWS olarak da bilinir.

ALİCE HARİKALAR DİYARI

TODD SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

  1. Boyut algısında bozulma: Kişi kendi vücut kısımları veya etrafındaki nesneleri gerçekte olduğundan daha büyük ya da daha küçük görebilir. Nesnelerin, insanların veya hayvanların gerçek hayatta olduğundan daha büyük görülmesine tıp literatüründe makropsi denir. Tam tersi şekilde küçük görülmesine ise mikropsi denir.
  2. Mesafe algısında bozulma: Kişi çevresindeki nesneleri gerçekte olduğundan daha yakın veya daha uzakta hissedebilir. Nesnelerin olduğundan daha yakında hissedilmesine pelopsi, uzakta hissedilmesine ise telopsi denir.
  3. Zaman algısında bozulma: AIWS’li bazı insanlar zaman duygusunu kaybeder.
  4. Ses algısında bozulma: Her ses, hatta tipik olarak alçak sesler, yüksek ve rahatsız edici olarak algılanır.
  5. Düz çizgileri dalgalı görebilir.
  6. Renkleri ekstra parlak olarak algılar. Oldukça parlak renkler rahatsız edebilir.
  7. Hareketsiz olan nesneleri hareket ediyor gibi görebilir.
  8. Üç boyutlu nesneleri iki boyutlu olarak algılayabilir.
  9. Cisimlerin renkleri değişiyor ve nesneler eğilip bükülüyor gibi görebilir.
  10. Sert nesneler yumuşak olarak hissedilebilir. Kişilerin yüzlerini garip ve bozuk şekilde görebilir. 

GÖRÜLME SIKLIĞI NE KADAR?

Bu sendrom cinsiyete bağlı olmamakla birlikte, hastalık daha çok çocuk ve ergenlik zamanlarında görülmekte 20’li yaşlarda kaybolmaktadır. Ama 20’li yaşlardan sonra da ortaya çıkabilmektedir. Aslında bu hastalığı her psikolojik sorunları olan ya da depresyonda hisseden yaşayabilir.

TANI KOYULMA BİÇİMLERİ

Bu sendromun teşhisine yardımcı olabilecek herhangi bir test bulunmamaktadır. Doktorlar hastalıklara eleme yaptıktan sonra daha kesin tanı koyabilmek adına bazı testleri yaparlar. Bu testler de Manyetik Rezonans Görüntüleme(MRG), Elektroensefalografi(EEG) ve kan testleri olmakla beraber bu testler sonucunda doktorlar tarafından tanı koyulabilmektedir.

Bu sendroma sahip olan kişi ellerini orantısız olarak görüyor ve hissediyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

ALICE HARIKALAR DİYARI’NDA SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Alice Harikalar Diyarı’nda Sendromu ne yazık ki hâlâ hakkında çok az şey bilinen bir hastalıktır. Bilinen bir tedavisi yoktur; ancak erken tanı da önüne geçilebilecek önlemler alınabilir. Bunlar, migren tedavisinde kullanılan yöntemlerin benzeri uygulamalardır. Kronik vakalar için bilinen bir çözümse henüz yoktur; fakat eninde sonunda ortaya çıkacaktır. En iyi tedavi yöntemi dinlenmek ve belirtilerin geçmesini beklemektir. Bu hastalığa sahip kişiler yakınlarına ya da bu sendromu yaşayan insanlara tecrübeleri anlatarak da hastalıkla başa çıkabilirler.

KAYNAKÇA

https://bilimveutopya.com.tr/alice-harikalar-diyarinda-sendromu
https://bilimfili.com/alice-in-harikalar-diyarindaki-norolojik-bozukluklar
https://www.psikolojidenoku.com/ahd-sendromu/