Jennifer Doudna Kimdir?
Tam adı Jennifer Anne Doudna olan Jennifer Doudna, 1964 yılında Washington’da doğmuştur. Çocukluğunu Hawaii’de geçiren Doudna, 1985 yılında Kalifornya’da bulunan Pomona College’den mezun olmuş ve Harward Üniversitesi’nde eğitimine devam etmiştir. Harward Üniversitesi’nde laboratuvarında çalıştığı genetikçi Jack W. Szostak’ın (2009 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazanmıştır.) yanında 1989 yılında biyokimya alanında doktora derecesini almıştır. 1994 yılında post doktorasını Colorado Üniversitesi’nde bulunan moleküler biyolog Thomas R. Cech’ten (1989 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.) yardım alarak Yale Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Biyokimya alanında çalışmalar yürüten Doudna, California Üniversitesi’nde kimya ve moleküler hücre biyolojisi bölümünde profesördür. Aynı zamanda Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde araştırmacı, Yenilikçi Genomik Enstitüsü’nde başkan ve yönetim kurulu başkanı, Lawrence Berkeley Laboratuvarı’nda fakülte bilimcisi, Gladstone Enstitüleri’nde kıdemli araştırmacı ve UC San Francisco’da hücresel ve moleküler farmakoloji profesörüdür. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi’nde yer almaktadır.
Başarıları
Doudna, bilim camiasına yaptığı katkılarından dolayı pek çok ödül almıştır. Kariyerinin başlarındayken ribozimin yapısını keşfettiğinden Alan T. Waterman Ödülü’nü almıştır. 2015’te ise CRISPR/Cas9 teknolojisini geliştirmeleri nedeniyle Charpentier ile birlikte Breakthrough Prize in Life Science’ı kazanmışlardır, bu keşif sayesinde 2020 yılında Nobel Ödülü’nü de alacaklardır. Gruber Genetik Ödülü ile Gairdner Vakfı Uluslararası ödüllerini de Charpentier ile paylaşmıştır. Time dergisinin dünyanın “100 Most Influential People” listesinde yer almıştır. 2017 yılında da Japonya Ödülü’nü almıştır.
Gen Makası ve Nobel Kimya Ödülü
2020 Nobel Kimya Ödülü’nü Emmanuelle Charpentier ile birlikte kazanan Doudna, gelecekte kalıtsal hastalıkları tedavi etme olasılığı olan ve hayvan, mikroorganizma ile bitkilerin DNA’sını hatasız bir şekilde değiştiren ‘moleküler makas’ olarak bilinen CRISPR/Cas9 teknolojisini geliştirmişlerdir. Doudna, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada keşfettikleri teknoloji hakkında “En büyük umudum, bu ödülün biyolojideki yeni sırların ortaya çıkarılması için insanlık yararına kullanılmasıdır.” ifadelerini kullanmıştır.