Bugün sizinle kalıtsal meme kanseri hakkında konuşmak istiyorum. Son yıllarda, kanser vakalarında fazlaca artışlar var. Kanser, ailesinde kanser öyküsü olan herkesi daha da korkutan kalıtsal bir hastalıktır. Meme kanseri öyküsü olan ailelerde meme kanseri insidansı diğer ailelere göre biraz daha fazladır. Meme kanseri esas olarak 40 yaşın üzerindeki kadınları etkiler. Bir tümörün her iki memede aynı anda başlaması nadir olmakla birlikte, ortaya çıkar. BRCA2 genleri, kalıtsal meme kanserinin kökenindedir. Bunlar, hücrelerdeki DNA hasarını onaran genlerimizdir. BRCA1 ve BRCA2 genlerinin zarar görmesi, kanser riskini artıran zayıf DNA onarımı anlamına gelir. BRCA1 veya BRCA2 genlerinden biri mutasyona uğrarsa, ortaya çıkan hasarlı genler nesiller boyunca ebeveynlerden çocuklara aktarılır. Bu kusurlu genleri taşıyan kişilerin meme kanserine yakalanma ve meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Aslında bu tekniği şöyle özetleyebilirim: BRCA1 geni hatalı bir erkek veya kadından doğan her dört çocuktan ikisi hatalı geni kalıtsal olarak alacaktır. Çocuk bir kızsa ve BRCA1 kusurlu geni çocuğa geçmişse, çocuğun meme kanserine yakalanma riski son derece yüksektir. Hatalı BRCA1 genine sahip bir erkeğin meme kanseri geliştirme riski artmaz, ancak bu hatalı genin taşıyıcısı olur. Bu kusurlu geni geçirme yeteneğine sahiptir. Bu kusurlu gene sahip erkeklerin ileriki yaşamlarında prostat ve kolon kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir. Dört çocuktan ikisine bu hatalı genin aktarılabileceğini bildirdik; BRCA 1 geni hasar görmemiş diğer iki çocukta meme kanseri riski genel popülasyonla aynıdır.
Sonuç olarak, riskte bir artış yoktur. Sonuç olarak meme kanserli kişilerde birden fazla kişinin meme kanserine sahip olması, meme kanserli kişilerin yaşının küçük olması ve kişilerde her iki memede de kanser gelişmesi genetik geçiş olasılığını artırmalıdır. Bu aile üyelerinin BRCA1 ve BRCA2 olarak bilinen genlerde hasar olup olmadığını araştırmak çok önemlidir. Birey bu kusurlu genleri taşıyorsa, tehlikeyi azaltmak için önlemler alınmalıdır. Peki ya kusurlu bir BRCA1 veya BRCA2 genimiz varsa? Araştırmalarımıza göre öyle yapmalıyız. Hatalı gene sahip olan kadınların meme kanseri geliştirme riski son derece yüksektir. Bu kadınlar yakından izlenmelidir. 18 yaşında kendi kendine muayene olmayı öğrenmeli ve ayda bir kez test yaptırmalıdır. Yılda bir veya iki kez uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeleri ve 25 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektirmeleri gerekir. Yine bu yaştan itibaren yılda bir veya iki kez jinekolojik muayene ve ultrason yapılması önerilir. yumurtalıkları incelemek için yıl. Aslında kanser tedavisi henüz mükemmelleştirilmemiş olmasına rağmen son yıllarda ortaya çıkan akıllı ilaç teknolojileri gibi teknolojiler kullanılarak çok başarılı ilaçlar geliştirildi. Bu noktada her tür kanser ve hastalıkta olduğu gibi düzenli kontroller erken teşhis için kritik öneme sahiptir.