Son zamanlarda çok fazla artan bilinçsiz antibiyotik kullanımından bahsetmek istiyorum. Özellikle de CoronaVirüs (COVID-19) ve influenza korkusu ve geçmeyeceği düşünülen gripler sebebiyle bu antibiyotik kullanımı oldukça artmaya başladı. Genellikle toplumun belli bir kesiminin antibiyotik, grip ve ateş yüksekliği de dahil her şeye iyi gelir inancı yüzünden bilinçsiz antibiyotik kullanımı ortaya çıkıyor. Antibiyotikler ateş düşürücü değildir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı vücutta bazı tahribatlar oluşturmaktadır. Bunlar; böbrek veya karaciğer yetmezliği, antibiyotiklere karşı direnç gelişimi, obezite, bağırsak florasının zarar görmesi, bağırsakta ki probiyotiklerin kaybı gibi durumlardır. Bağırsaklarda milyonlarca yararlı bakteri vardır. Bunların adı probiyotiktir. Sindirime yardımcı olur, vitamin üretir, bağışıklık sisteminizi destekler, kansere karşı korur. Siz bilinçsiz bir şekilde antibiyotik aldığınızda bu probiyotikler ölür. Bu probiyotikleri tekrar bağırsaklara geri kazandırabilmek oldukça uzun bir süreç alır. (2 yıl). Avrupa’da en çok antibiyotik kullanan ülke konumundayız. “Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre Türkiye’de günde her 1000 kişiden 43’ünün antibiyotik kullandığı bildirilmiş.” Bu yüzden antibiyotiğin vücudumuzda yarattığı etkileri, nasıl kullanırsak faydasını göreceğimizi, nasıl kullanırsak zarar göreceğimizi bilgim yettiğince açıklayacağım.
ANTİBİYOTİK NEDİR?
Sözlük tanımı olarak “Bitkisel ya da hayvansal organizmalarca çıkarılan, özellikle küf mantarlarında bol bulunan, yapay olarak da elde edilen, birçok mikrop türüne karşı kullanılan penisilin, streptomisin, teramisin gibi maddelerin ortak adı.”
Vikipedi tanımı olarak “Antibiyotik, herhangi bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen her türlü madde. Antibiyotik üretimi, onu üreten mikroorganizma için selektif bir avantaj sağlar.”
Kelime anlamı olarak “antibiyotik” terimi, “hayata karşı” demektir.

ANTİBİYOTİK NE ZAMAN KULLANILMALIDIR?
Bakteriyel enfeksiyon tanısı konduğu zaman antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik kullanımının en sık nedenlerinden birisi üst solunum yolları enfeksiyonudur. Bu hastalık genellikle ilaçsız bir şekilde düzenli / dengeli beslenme, yeterli vitamin ve sıvı alımı, dikkatli izleme durumunda 7-10 gün süre içinde tam iyileşme sağlanan hastalıklardandır. Virüslerin sebebiyet verdiği enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için (üst solunum yolları enfeksiyonu genelde viral enfeksiyona bağlı) antibiyotik kullanımı hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmamaktadır. Bunun yanı sıra bir de kişi de antibiyotiğe dirençli bakterilerin oluşmasına ve ilerleyen süreçte bu bakterilerin hastada veya hastayla temas halinde olan başka insanlarda antibiyotiğe dirençli bakteriye bağlı enfeksiyon hastalıklarının oluşumuna neden olabilir. Viral enfeksiyonların sebep olduğu hastalıklar bakteriyel enfeksiyonların sebep olduğu hastalıklara çok benzediği için HEKİM tarafından konulan tanı çok önemlidir. Eğer hastalığa bakterilerin etken olduğuna karar verilirse, ilaçlı tedavinin haricinde de ilaçsız tedavi seçeneğinin bulunduğu unutulmamalıdır.
ANTİBİYOTİK NASIL KULLANILMALIDIR?
Antibiyotik tedavisi kesinlikle yarım bırakılmamalıdır. Ve gereğinden uzun da kullanılmamalıdır. Hekiminizin izlemesinde, beklenen süreçte tamamlanan tedavi ile sonuçlandırılmalıdır. Gereksiz alındığında yarattığı etkiler kadar, yarım bırakıldığında da sağlığınız için tehdit oluşturmaktadır.
Benim kendi antibiyotik tedavim, hekimle konuşmalarım ve izlediğim süreçler ve araştırmalarımdan çıkardığım not; antibiyotiği gereksiz almayın sadece probiyotik kaybı, karaciğer ve böbrek tahribatı için değil; gereksiz antibiyotik kullanımının yaratacağı antibiyotik direnci yüzünden, ilerleyen hayat sürecinizde gerçekten antibiyotik tedavisine ihtiyacınızın olduğu ciddi bir rahatsızlık geçirirseniz kullanacağınız antibiyotiklerin hiç bir faydasını görememe ihtimaliniz için. Antibiyotiği saati saatine almaya özen gösterin. Sabah 5 te aldığınız antibiyotiği ne olursa olsun akşam 5 te alın. Bu düzene dikkat edin. Ve size belirlenen antibiyotik tedavisi süresini asla yarıda bırakmayın. Başkasının kullandığı antibiyotiği, ağrı kesici alır gibi almayın; doktorunuz yazmadan, tanı koymadan asla ama asla kullanmayın!
KAYNAKÇA: