Bu konuyu açıklığa kavuşturmadan önce bilinmesi gereken ilk şey kaşıntının tanımı olacaktır. Bazı insanların merak ettiği bazılarının ise üzerinde durmadığı bu soru aslında çok ilgi çekicidir. Peki kaşıntı nedir ve insanlarda kaşıntı hissi nasıl oluşur?
Kaşıntı Neden Oluşur?
Aslında kaşıntının bir çok nedeni vardır. Bunlara örnek verilecek olursa enfeksiyonlar, sokmalar, infestasyonlar, kronik hastalıklar, atopik dermatit, sedef hastalığı, alerjik reaksiyonlar, güneşe maruz kalma ve kuru ciltler kaşınmanın yaygın nedenleri arasındadır.
Kaşıntı, bunlar gibi farklı nedenlerden gerçekleşmek ile birlikte vücudumuzun deri hücreleri veya deri ile ilişkili sinir hücrelerinin tahrişinden kaynaklanan ve insanlar için rahatsız edici bir durum olmakla birlikte aslında önemli bir duyu ve kendini koruma mekanizması olarak görev yapar. Bu mekanizma, sağlıklı bir insanda vücuda temas eden böcek ve bitkileri uzaklaştırmak ve toksik maddelere karşı bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek için oluşur.
Birçok nedenden oluşan bu kaşıntı aslında insanlarda esneme gibi bulaşıcı olup bazı durumlarda cilt hastalıklarına neden olabilir. İnsanın günde 95-100 kez kaşındığı tahmin edilmesiyle birlikte yapılan çalışmalarda kaşınmanın tatmin edici bir duygu olduğu ortaya konmuştur, çünkü kaşınma sırasında beyinde mutluluk hormonu olan seratonin salgılandığı görülmüştür.
Yakın zaman kadar kaşıntı ve acı hissinin sinir ağlarıyla paylaşıldığı düşünülüyordu fakat 1997 de yapılan bir araştırma sonucunda kaşıntının kendine ait ayrı bir sinir liflerinin olduğu ortaya konmuştur.
Sivrisinekler Neden Bizi Sokar?
Günlük hayatımızda sıklıkla “Sivrisinekler her tarafımı ısırmış/yemiş” gibi ifadeleri sıklıkla kullanırız. Ancak, halk arasında “sivrisinek ısırması” diye geçen bu yaygın kullanım gerçeği tam yansıtmamaktadır. Bilimsel ve elbette doğru olan ise sivrisinek sokmasıdır.
Herkesin bildiği gibi canlılar yaşamını devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bazı canlılar bitkiler ile beslenmekte (otobur) olup, bazıları ise et ile (etobur) beslenmektedir. Sivrisinekler de her canlı gibi beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Erkek sivrisinekler bitki özsuyunu emerek beslenirken dişi sinekler ise yumurtlayabilmelerini ve yumurtalarının gelişimini sağlayabilmeleri için protein arayışına girerek insan ve hayvan kanıyla beslenirler.
Sivrisinekler Nasıl Sokar ve Neden Kaşınırız?
Sivrisinekler öncelikle iğnelerini deride gezdirirler ve kan damarı arayışına geçerler bu arayışta iğnelerini birkaç defa derinin içine sokar ve çıkarırlar. Kan damarını bulan bu sinekler kanı emerler. Beslenme sırasında kanını emdikleri canlının acı çekmesini engellemek ve kanın pıhılaşmasını önlemek amacıyla antikaogulan enzimi içeren tükürük salgılar. Antikorlar bu sineğin salgıladığı enzime karşı savunmaya geçerek tükürüğü ve bileşiği çözerek alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarırlar. Bu alerjik reaksiyon deri üzerinde kaşıntı ve şişmeye neden olur.Kaşıntı süresi, sineğin vücuda enjekte ettiği tükürük enzimi miktarına ve kişiden kişiye değişir.
Sofralık tuzunun sinek ıssırığı kaşıntısını giderdiği görülmüştür. Sineğin ısırdığı bölge su ile nemlendirilir ve üzerine tuz konur ise yoğunluk farkından dolayı tuzun kaşıntı yapan kimyasalları emdiği ve kaşıntının giderildiği görülmüştür.
GÖRSEL VE YAZI KAYNAKÇASI
GÖRSEL
https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/sivrisinek-isirigi-nasil-gecer-iste-sinek-isirigina-iyi-gelen-dogal-yontemler-41571575
https://www.milliyet.com.tr/pembenar/sivrisinek-isirigi-nasil-gecer-2484782
YAZI
https://www.medicalpark.com.tr/kasintiya-ne-iyi-gelir/hg-2226
https://www.bbc.com/turkce/vert-fut-44773035
https://www.bilgiustam.com/sivrisinek-isirigi-neden-kasinir/
https://evrimagaci.org/sivrisinekler-hakkinda-temel-bilgiler-sivrisinekler-bizi-neden-ve-nasil-sokar-neden-vizildar-7769
Kaşıntının ne olduğunu ama tanım olarak hiç bilmiyordum. Sayenizde bunun ne demek olduğunu anladım. Teşekkürler 🙂
Faydam dokunduysa ne mutlu bana 🙂
Ne kadar profesyönelce yazılmış bir yazı, başarılarınızın devamını dilerim😊
Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler 🙂