Matcha 抹茶, özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Dondurmalara, yemeklere ilave edilebilir. Çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. 10. yüzyılda tüketimine başlanan Matcha, özellikle Çin’in Tang Hanedanı döneminde üretilmiş daha sonrasında Çinden Japonya’ya Kamakura döneminde getirilmiş ve o zaman ki matchanın kahverengi olduğu düşünülüyor. Bez örtülerin altında yetiştirilir. Dolayısıyla, yapraklar daha da incelir ve daha lezzetli olur.
Faydaları saymakla bitmez👇
Bizler yeni yeni duyuyor olsak da, asya kültüründe eski zamanlardan beri tüketilen bir gıda olan matchanın faydaları çok fazladır. Yeşil büyü de denir. Öncelikle matcha çayı diğer çaylardan üç kat daha güçlü bir antioksidan içeriğe sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda katehin ve polifenol antioksidanlarını bulundurmaktadır. Bu sebeple, hücre yenilemesi gibi durumlardan sorumludur. Kalorisi çok az olduğundan, metabolizmayı da hızlandırdığından diyetisyenler sıklıkla danışanlarına önermektedir. Yapılan araştırmalara göre düzenli matcha çayı tüketmek vücudumuzda ısı üretimini arttırarak daha hızlı kalori yakılmasını sağlar. Matcha çayı için ‘bardakta meditasyon’ betimlemesi oldukça uygun. En çok ‘övülen’ aminoasitlerden L-theanine, matcha çayında yoğun olarak bulunur. Peki bu aminoasitin işlevi nedir derseniz; beyindeki alfa dalgalarını artıran L-theanine, uykunuz gelmeden rahatlamanıza ve zihninizi dinlendirmenize yardımcı oluyor, hafızayı güçlendiriyor, modunuzu yükseltiyor. Matcha çayı diğer alternatiflerine göre 4 kat daha fazla kafein içerdiği için vücutta bir fincan kahve içmiş kadar etkili oluyor. Bu şekilde enerjiyi ve vücut uyarılmasını arttırıyor, daha işlevsel ve odaklı bir hale geliyoruz. Matcha yukarıda bahsettiğimiz antioksidanlardan katehinin içeriğinde bulunan EGCG bakımından oldukça zengin. Peki nedir bu EGCG? Kısaca tanımını yapacak olursak; insan sağlığı ve hastalığını etkileme potansiyeli nedeniyle temel araştırmalar altında bir polifenoldür. EGCG birçok diyet takviyesinde kullanılır. EGCG’ nin birçok faydası bulunur, LDL kolesterol seviyesini düşürür, kan şekerini dengeler, damardaki yağlanmaların önüne geçerek kalp krizi riskini azaltır, vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak karaciğerin görevlerini gerçekleştirmesine yardımcı olur.
Matcha nasıl hazırlanır?
🍵. 1 çay kaşığı Matchaya 70-75 °C sıcaklığında bir miktar su ilave ediniz.
🍵 Whisker ile zigzag hareketi ile köpürene kadar olabildiğince hızlı şekilde karıştırınız.
🍵 Ardından üzerine biraz daha su ilave edip (yaklaşık 160-180 ml) servis edebilirsiniz.
🍵 İsterseniz süt katıp, matcha latte şeklinde servis edebilirsiniz.
KAYNAKÇA
Hosking, Richard (1997). “Wagashi”. A Dictionary of Japanese Food. Tuttle Publishing. s. 168.
Kaneko, Shu; Kumazawa, Kenji; Masuda, Hideki; Henze, Andrea; Hofmann, Thomas (March 2006). “Molecular and Sensory Studies on the Umami Taste of Japanese Green Tea”. J. Agric. Food Chem. 54 (7): 2688–2694.