Gregor Mendel, uzun ismiyle Gregor Johann Mendel, genetiğin babası olarak bilinir. En çok bezelyelerle yaptığı çalışmalarla bilinir. Rahip olan Gregor Mendel bitkilerde belirli özelliklerin belirli kurallara göre kalıtıldığını ortaya çıkardı. Birçok bilim insanların olduğu gibi Gregor Mendel’in çalışmaları değeri ölümünden çok sonra anlaşıldı.

GREGOR JOHANN MENDEL KİMDİR ?

Gregor Johann Mendel, 22 Temmuz 1822 yılında Çekoslavakya Silezya’daki Heinzendorf’da dünyaya gelmiştir. Ailesi çiftçilik işleri ile uğraşmıştır. Küçük yaşlarda babasının bitki yetiştirmenin inceliklerini öğrenen Mendel, 1833’de Leipnik’teki, bir yıl sonra da Trappav’daki bir liseye gönderilmiştir. Mendel’in üstün başarısından dolayı diploma alarak Üniversite’ye gitmiştir ve bu sırada din ilişkilerine önem vererek rahip olmuştur. Önce Olmütz Üniversitesi’nde felsefe eğitimi alarak daha sonra Viyana Üniversitesi’nde bilim eğitimi almaya başlayan Gregor Mendel, evrim fikri ile ilgilenen Franz Unger’den bitkilerin anatomisi ve fizyolojisi ve mikroskop kullanımı hakkında eğitim aldı. Viyana’daki eğitiminden sonra manastıra geri dönen Mendel burada öğretmenlikle ilgili çalışmalarda bulunmuştur.

ÇALIŞMALARI VE GELİŞMELERİ

İlk önce tavşanlar üzerinde deney yaptı ama baş rahip bazı ahlak kurallarının ihlal edildiğini görünce Mendel’i uyardı. Bunun üzerine Mendel, bezelye bitkilerinin (bezelyeyi seçmesinin sebebi kolay yetişmesi, ucuz olması ve aşırı döl vermesidir) yedi özelliği ile çalıştı: bitki boyu, tohum zarının şekli ve rengi, tohum şekli, rengi ve çiçeğin konumu ve rengi. Bezelye ile yaptığı çalışmalarda fiziksel farklılıklarını çok rahat bir şekilde fark edebiliyordu. Örnek olarak sarı, yeşil, buruşuk, düz, uzun, kısa gibi sonuçlarını( çaprazlama yöntemi ile) elde eden Gregor Mendel, çiftleştirdiği varyetelerin tohumlarını takip ederek karakterlerin hangi oranlarda görünür olduğunu araştırmaya başladı ve böylece DOMİNANT ve RESESİF özellikleri ortaya çıkardı. 

  • 1865 VE 1866 yılında yaptığı bu çalışmalarını yayımladı.
  • Mendel’in çalışmalarının derin önemi, yasalarının yeniden keşfedilmesiyle 20. yüzyılın başına (otuz yıldan fazla bir süre sonra) kadar tanınmadı. Erich von Tschermak, Hugo de Vries, Carl Correns ve William Jasper Spillman, Mendel’in deneysel bulgularının birçoğunu bağımsız olarak doğruladı ve modern genetik çağını başlattı. 
BEZELYE DENEYİ
SARI-YEŞİL BEZELYE ÇAPRAZLAMASI

Hepimiz biliyoruz ki Biyoloji dersinin kalıtım bölümünde çaprazlama konusunu görerek bilgiler öğrendik ve verilen bilgilere göre çaprazlama işini yaparak fenotip, genotip, dominant ve resesif özelliklerini bulabiliyorduk. İşte bu yaptığımız işlemler Gregor Johann Mendel tarafından bulunan bir bilim icadıdır. 🙂

Gregor Johann Mendel, 1884’de Moravya’daki Brünn’de hayata veda etmiştir.

https://www.biyografi.info/kisi/gregor-mendel
https://tr.wikipedia.org/
https://www.bilimma.com/gregor-mendel/