Akromegali hastalığının sözlük anlamı büyük ekstremitlerdir ve bu hastalığa uyan bir isimdir çünkü akromegali hastası insanların el, ayak ve yüz kemiklerinde aşırı büyüme meydana gelir. Bu hastalık her yaşta ortaya çıkmakla birlikte genellikle 30-50 yaş arasındaki bireylerde daha sık görülür.

Akromegali hastalığı nadir görülen bir hastalık olmasının yanında fiziksel değişiklikler yavaş yavaş geliştiğinden durum anlaşılması bazen uzun zaman alabilir. Her hastalıkta erken teşhisin önemi çok büyük olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis çok önemlidir. Tedavide geç kalındığı takdirde ciddi hastalıklara yol açabilir, hatta hayatı tehdit eden önemli durumlar ortaya çıkabilir.

Akromegali hastalığı çocukluk döneminde ve büyüme plakları kapanmadan meydana gelirse devlik oluşur. Bu durumda bu çocuklarda aşırı gelişim ve boy uzaması görülür.

Çoğu insanın merak ettiği soru ise Akromegali kalıtsal bir hastalık mıdır? HAYIR değildir ya da EVET öyledir demek yanlış olur. Çünkü bu hastalık büyüme hormonunun fazla üretilmesi sonucu meydana gelir ve bu durum genellikle çevresel unsurlara bağlı olmakla birlikte küçük ihtimalle de olsa aileden gelen bir hastalık olabilmektedir.

Akromegali Hastalığı

Akromegali Hastalığı neden olur?

Akromegali, beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön lobundan çok fazla miktarda büyüme hormonu salgılanması nedeniyle oluşan hastalıktır.

Büyüme tamamlanmadan ve kemik gelişimi sonlanmadan bu aşırı hormon salgılanması görülürse yukarıda da belirtildiği gibi gigantizm adı verilen devlik durumu meydana gelir. Bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, kemiklerdeki büyüme plaklarının kapanması nedeni ile sadece el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.

Akromegali hastalarının önemli bir bölümünde hipofiz bezini etkileyen, iyi huylu tümör vardır. Tümörler, pek çok insanda yaygın olmakla beraber, az orandaki bir bölümü etkileyip bu rahatsızlığa yakalanmalarına neden olabilir. Ender durumlarda akromegali; pankreas, akciğer beyin veya vücudun diğer bir bölümündeki tümörden kaynaklanmaktadır. 

Hipofiz bezi

Akromegali Hastalığı belirtileri

  • El ve ayaklarda büyüme
  • Kaba yüz görünümü
  • Yağlı, kalınlaşmış deri, küçük deri çıkıntıları
  • Kalp gibi iç organlarda büyüme
  • Dilde büyüme
  • Eklem ağrısı ve eklem hareket kısıtlılığı
  • Baş ağrısı
  • Görme bozukluğu
  • Horlama
  • Seste kalınlaşma
  • Yorgunluk ve kas güçsüzlüğü
  • Aşırı terleme ve vücut kokusu
  • Cinsel isteksizlik
  • Kadınlarda adet bozukluğu

Akromegali Hastalığı’nın tedavisi var mıdır?

Akromegali hastalığının tedavisinde ilk seçenek tedavi yöntemi çoğu zaman cerrahi olarak yapılmaktadır. Cerrahi sonrası ışın tedavisi veya ilaç kullanımı gerekebilir.

Akromegali hastalığının tedaviden sonra hipofiz bezinin düzgün çalıştığından emin olmak için periyodik izlem önerilecektir. Bu da operasyon sonrası gelişmesi muhtemel komplikasyonların erken tanınmasına yol açar. Takip hayatınızın geri kalanında devam edebilir.

GÖRSELLER

https://www.fikir.gen.tr/epifiz-bezi-ve-salgiladigi-hormon-hipofiz-bezi-ve-salgiladigi-hormonlar/
https://anadoluhaber.org/akromegali-hastaligi-nedir
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/akromegali

YAZILAR

https://www.cnnturk.com/saglik/akromegali-nedir-neden-olur-akromegali-hastaliginin-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/akromegali
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/akromegali
https://akromegali.com.tr/index.php/akromegali-nedir/#:~:text=Dolay%C4%B1s%C4%B1yla%20Akromegali%20kelime%20olarak%20’b%C3%BCy%C3%BCk%20ekstremiteler’%20anlam%C4%B1na%20gelir.