Beş duyu organımızdan biri olan kulağımız, kuşkusuz dış dünyayı algılamamızdaki en önemli organlardan biri. Aynı zamanda denge ile ilgisi büyük olan kulağımızda, bazen doğuştan bazen ise sonradan oluşan rahatsızlıklar nedeniyle işitme bozuklukları yaşanabiliyor. Kimi zaman yalnızca sol kulakta, kimi zaman da yalnızca sağ kulakta kimi zaman da her iki kulakta duyma kaybı görülmektedir.

KULAK NEDİR ? KULAK YAPISI NASILDIR?

Kulak işitme işlevini gören ve denge organını içinde bulunduran bir duyu organıdır. Kulak 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar da iç kulak , orta kulak ve dış kulaktır.

İŞİTME NEDİR ?

İnsanların dış ortamından gelen seslerin dış kulaktan iç kulağa iletilip ardından iç kulaktaki sinir hücrelerinin uyarılması ve akustik bilginin beyne iletilmesidir.

İŞİTME NASIL GERÇEKLEŞİR ?

Dış ortamdan gelen sesler kulağın kepçesinde toplanır. Sesler, kulak kanalı yolu ile kulak zarına iletilir. Kulak zarı gelen ses ile (davul gibi) titreşir. Kulak zarında oluşan bu titreşim orta kulakta bulunan kemikçikleri sırasıyla (çekiç-örs-üzengi) hareket ettirmektedir. Kemikçiklerin son basamağı olan üzengi ile oval pencereye iletilen titreşimler buradan salyangoza (koklear) ulaşır. Koklearının içindeki sıvının titreşimiyle tüysü hücreler hareketlenir ve işitme siniri ile beyine ses, elektriksel sinyal olarak ulaşır. Beyine gelen bu bölümler de işlevini gerçekleştirerek işitme görevi son bulur.

İŞİTME KAYBI NEDİR ?

Kulakta meydana gelen patolojiler sebebiyle seslerin işitme hassasiyetinin azalması ve algılanmasında güçlük çekme durumuna işitme kaybı denir.

İŞİTME KAYBI DERECELERİ

İşitme kaybı, hafif, orta, ileri ve ağır derece olmak üzere ayrılır. Hafif işitme kaybında yumuşak konuşma sesleri, uzaktan gelen sesleri ve gürültülü ortamda gerçekleşen iletişimi anlamakta ve duymakta zorluk çekerler. Orta dereceli işitme kaybında normal bir mesafede konuşulan sesi duymak zorlaşır. İleri derece kaybında, kişi sohbetlerin çoğunu duyamaz ve onları takip edemez. İftaiye gibi siren sesleri ya da sert bir şekilde kapanan kapıları anca duyabilir. Ağır derecede işitme kaybını ise sadece titreşim olarak algılayabilir.

İŞİTME KAYBINA NEDEN OLAN DURUMLAR

  • Annenin hamilelik döneminde zararlı maddeler ve ağır ilaçları kullanması
  • Ailede işitme kaybı bireylerin bulunması
  • Yenidoğan sarılığı
  • Kulak zarının zarar görmesi
  • Sıklıkla yaşanan orta kulak iltihabı
  • Orta kulaktaki kemikçilerin kireçlenmesi
  • Uzun süre yüksek sese maruz kalma
  • Menenjit gibi ateşli hastalıklar geçirilmesi
  • Bireyin yaşadığı alerjik reaksiyonlar

İŞİTME KAYBININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

  • Timpanostomi tüpleri
  • Koklear implant ameliyatları
  • Yardımcı dinlenme cihazları
  • Konuşma – okuma eğitimi ( Özel rehabilitasyon merkezleri )
  • İlaçlar

KOKLEAR İMPLANT ( BİYONİK KULAK) NEDİR ?

İleri ve çok ileri işitme kaybı olanlar, hemen hemen hiçbir sesi duymaz ya da ancak çok yüksek sesleri duyabilirler. Bu kişilerde sesin yükseltilmesini sağlayan işitme cihazları fayda sağlamaz. Bu gibi özel durumlar için biyonik kulak denilen koklear implantlar (cochlear implant) kullanılmalıdır. Bu cihazları takabilmek için doktorlar tarafından ameliyat gerçekleştirip bir süre sonra biyonik cihaz takılır. Takıldıktan sonra konuşma duyma gibi aktivitelerini destekleyerek sesler daha güçlü ve kolaylıkla duyulabilir.

İŞARET DİLİ

İşitme veya konuşma engellilerin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dildir.

ODYOLOJİ NEDİR ?

İşitme – denge sistemlerin ve bozuklukları hakkında inceleme yapan bilim dalıdır.

ODYOLOG KİMDİR ?

Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.

ODYOMETRİ NEDİR ?

İşitmenin ölçülmesi ve işitme kaybı fonksiyonlarının tespit edilmesi için ölçülmesini sağlayan işitme testidir.

YAZI

– maxtone.com – isitme-kaybi-nedir

https://www.google.com/search?bih=600&biw=1366&rlz=1C1SQJL_trTR782TR782&hl=tr&sxsrf=ALeKk00d6ovcecy8uFHAtQPZcuL1z3YBow%3A1608155772134&ei=fILaX8XYB8uHwPAP6qWU6AY&q=i%C5%9Faret+dili+nedir+&oq=i%C5%9Faret+dili+nedir+&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIECCMQJzICCAAyAggAMgIIADIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjoECAAQR1CaHliaHmC9IWgAcAJ4AIABmQGIAZkBkgEDMC4xmAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesgBCMABAQ&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwjFhqqMv9PtAhXLAxAIHeoSBW0Q4dUDCA0&uact=5

GÖRSEL –

https://www.google.com/search?q=odyometrist+&tbm=isch&ved=2ahUKEwiooJGavtPtAhXPM-wKHcraAdoQ2-cCegQIABAA&oq=odyometrist+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzICCAAyAggAMgIIADICCAAyBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBhQp_4GWKf-BmCDgAdoAHAAeACAAZsBiAGbAZIBAzAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=jIHaX6iqJ8_nsAfKtYfQDQ&bih=600&biw=1366&rlz=1C1SQJL_trTR782TR782&hl=tr