Avokado mucizevi bir yiyecek mi yoksa bu meyveyi tüm diyetisyenler, food bloggerlar estetik görüntüsü için mi kullanıyor?

Buna cevap verirken ikisi de diyebiliriz aslında. Hem insanı sağlıklı yemeye doğru yönelten bir albenisi var hem de inanılmaz faydalı kendisi. Meyve diyoruz ama hiçbir meyvede görmediğimiz bir şey var burada. Avokadonun verdiğini enerjinin çoğunluğu yağdan geliyor ve oldukça yağlı bir meyve. Yağ deyince aklımıza zararlı düşüncesi gelebiliyor çoğu zaman, yağ içeriyorsa ben bunu yemeyeyim zaten vücudumda yağ oranım çok fazla diye düşünenler olabiliyor. Bu çok yanlış bir düşünce. Avokadonun içinde bulunan yağ asitleri faydalı yağ asitleri diyetimize yağ olarak eklersek aynı zamanda metabolizmamızı hızlandırır. Böylelikle yağ yakımımızı da hızlandıran bir besindir. Tabii porsiyonu ayarlamak bu noktada önemli oluyor.

Avokadonun içinde A,C,E,B2,B5,B6 vitaminleri, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri bulunuyor. Avokadonun barındırdığı vitaminler antioksidan özellik göstererek erken yaşlanmaya neden olabilecek serbest radikalleri yok ediyor.

-Serbest radikaller ‘‘oksidatif stres’’ adı verilen kimyasal işlemlerle genetik materyal DNA’yı hasara uğratarak hücre ölümünü artırmaktadırlar.-

Avokadonun yoğun yağ içeriğinin çoğunluğu tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Bu sebeple avokadonun kolesterole etkisi üst düzeyde. İçerdiği bitkisel siteroller LDL olarak geçen kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olurken HDL yani iyi kolesterolü yükselten tek bitkisel besin! Bu sebeple kalp sağlığımız için muazzam bir besin.

Amerikan Kalp Derneği’nde yayınlanan bir çalışmaya göre; sağlıklı beslenmeye ek olarak günde bir avokado yemek, obez ve hafif şişman kişilerde kötü kolesterol seviyelerinin kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. Kalp sağlığını korumasının yanı sıra içeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde bir çok kanser türüne karşı vücudumuzu koruyor. Yapılan araştırmalara göre salatalarımıza avokado eklemek antioksidan emilimini 15 kart arttırıyor. 

17 ve 18. yüzyıllarda “tereyağı armudu” olarak da bilinen avokado yağ oranının yüksek olması sebebiyle günümüzde Hindistan’ın bazı bölgelerinde hala “tereyağı meyvesi” olarak adlandırılıyor. 

Lif oranı bakımından da gayet tatmin edici olan bu meyve bizim bağırsak sağlımızı koruyor bizleri iyileştiriyor. Bağırsak mutlu olursa beyin de mutlu olur bu yüzden avokado tüketmek bizi mutlu ediyor. Ayrıca seratonin hormonu içermesi de mutluluğumuzu arttıran bir etken. 

PEKİ NASIL TÜKETMELİYİZ?

Çoğu kişi ilk deneyiminde bu yiyeceği beğenmez. Belki de can alıcı dış görüntüsünden dolayı lezzetli bir meyve yemeyi beklerken sert, tatsız, yağlı bir yiyecekle karşılaşan tüketici bir daha bu yiyeceğe şans vermeyi düşünmez. Bunun tek sebebi avokadoyu yanlış tüketmektir. Doğru şekilde tüketildiğinde son derece lezzetli yemek kalitesini ve zevkini arttıran bir besine dönüşüyor. Öncelikle doğru avokadoyu seçtiğinizden emin olmanız gerek eğer sert bir avokado aldıysanız onu olgunlaştırmanız gerekir. Bunun için evinizde genellikle bulunan muz ve elmadan yararlanabilirsiniz. Muz, elma ve avokadoyu bir gazetenin içine sarın ve onlara 1-2 gün verin. Muz ve elma salgıladığı etilen hormonuyla avokadonun olgunlaşmasını sağlayacak. Avokadonuz olgunlaştıktan sonra onu direkt tüketmek yerine kahvaltıda yiyecekseniz ekleyeceğiniz diğer sebzelerle harika bir guacamole sosa dönüştürüp poşe ya da haşlanmış yumurta ile tüketebilirsiniz. Ya da sadece avokadoyu ezip içine limon, karabiber ve tuz ilave ederek sürülebilir kıvamda kahvaltınızda zevkle tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde tavuklu bir salata yapıp içine eklediğiniz avokadolarla salatanızın hem tadını hem dokusunu geliştirebilirsiniz. Eğer tatlı şekilde tüketmek istiyorsanız muz kakao avokadoyu rondodan geçirip lezzetli ve pişmanlık yaratmayan bir pudinge dönüştürebilirsiniz. Emin olun bu şekilde tükettiğinizde sevmediğiniz bu meyveyi artık seveceksiniz.

Stj. Dyt. Didem ERDOĞAN

KAYNAKÇA

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/batem/Belgeler/Kutuphane/Teknik%20Bilgiler/avokado%20besin%20degeri.pdf

Caitlyn G Edwards1Anne M Walk2Sharon V Thompson1Ginger E Reeser3John W Erdman Jr4Nicholas A Burd5Hannah D Holscher6Naiman A Khan, Effects of 12-week avocado consumption on cognitive function among adults with overweight and obesity.